Vår förening vill få till stånd konkreta insatser för att skydda och vidmakthålla natur och kulturarv. Som vi ser det är den bästa – och enda – vägen för att göra detta i nära samverkan och dialog med andra aktörer. Det innebär att vi identifierar gemensamma intressen med markägare, företag och enskilda. Vi för kontinuerlig dialog med berörda myndigheter, såsom länsstyrelse och kommun, och när det kommer till förvaltning och skötsel av områden kommer lokal förankring och involvering av allmänheten vara av stor betydelse.
För att engagera ideella krafter och sprida kunskap om natur och kulturarv, och hur detta kan förvaltas och utvecklas, har vi inlett ett samarbete med Studiefrämjandet. Tillsammans kommer vi att utforma intressanta och värdeskapande aktiviteter såsom kurser, diplomeringar och konkreta volontärinsatser, t.ex. inventeringar eller liknande.
Vi behöver också ta del av ny forskning för att rent praktiskt kunna genomföra effektiva åtgärder. Samtal har redan inletts med Lunds Universitet och Biologiska institutionen och vi tror att samarbete med forskare inom ämnen som naturvårdsbiologi och naturlig lagring av kol kommer att spela en stor roll för innovation och utveckling av markförvaltning.
Föreningen bedriver ett strategiskt utvecklingssamarbete med miljökonsultföretaget Calluna. Med stöd från Vinnova utreds förutsättningarna för en handelsplats för kompensation. Det som ska kompenseras är sådan exploatering som riskerar att negativt påverka biotoper, habitat och naturliga kolsänkor, men också direkta utsläpp av växthusgaser. Tanken är att kompensationen ska resultera i skydd av befintliga naturvärden men också i återskapande.
Under de första åren har vi fokuserat på att etablera organisationen och bygga upp ett nätverk av samarbetspartners, och har bland annat genomfört utredningar om markavtal, markförvaltning, biotopvård och återskapande. Nu är vi på väg in i nästa skede – att konkret skydda och investera i ökade naturvärden.
Framtidens Natur- och Kulturarv är en politiskt och religiöst obunden förening, vars medlemmar och verksamma kommer ifrån många olika sammanhang och sektorer i det svenska samhället. Vad vi alla delar är övertygelsen och insikten att många hotade arter, naturtyper och spår av forna människors levnadssätt i skog och mark helt riskerar att försvinna om vi inte agerar här och nu. Funktionen hos våra ekosystem och de livsviktiga tjänster de tillhandahåller är beroende av en mångfald av arter. Utan en rikedom i djur och natur blir vår planet och Sverige som land en fattigare och svårare plats att leva på, och de stora utmaningarna för mänskligheten blir omöjliga att bemästra. Vad vi vill se till är att våra barn och barnbarn, och generationerna efter dem, får chansen att leva bra och hoppfulla liv, njuta av en rik natur och kan förstå och lära från sitt ovärderliga historiska sammanhang.